fredag 15 februari 2013

Jag fick ett handtag

Fick och fick. Fanns väl en viss ersättning inbegripen men här är det nu efter ett antal oroliga dagar medan försändelsen befann sig obehagligt länge i tomrummet mellan en liten tysk stad och en liten finsk stad.Objektivet är ett Canon FD 150-600 f/5.6 L och är tillverkat någon gång under 80-talet. Canons gamla FD-fattning passar inte på EOS-kamerorna så en adapter krävs. 
Jag valde en "glaslös" av märket Edmika.
På grund av olika avstånd mellan objektiv och film/sensor (FD/EOS) plus ännu en extra halv millmeter av adaptern kommer man inte åt fokus i "oändligheten" på kortare brännvidder men det är möjligt att sådant ännu går att justera med ett par smärre ingrepp. På andra stora Canon FD-objektiv kan man bla. plocka bort en stopper vid fokusvredet. Det finns adapter med korrigerande linser också men det är antingen billigt kinaskräp eller svårhittat och dyrt Canon-original. Fler linser innebär dessutom mindre ljus och en aning sämre kvalitet. 
Första fototesterna sker i helgen då jag kommer åt att vara hemma medan det är ljust om dagarna.
Objektivet är gammalt men i fantastiskt skick. Glasen/linserna är av bästa kvalitet och mekanismen är underbar. Zoom och fokus sköts genom vredet nere till vänster. Fram och tillbaka för in-/ut-zoomning och vrida för fokus. En dominoeffekt av anskaffningen är att jag borde ha större kameraryggsäck och ett stabilt videohuvud till stativet.


2 kommentarer: