måndag 11 juni 2012

Åh, söndag. Långt ifrån stan...

... sjöng Lundell i just låten "Söndag" på plattan "Törst" 1976.
Kl. halv nio drog Leif och jag ut på den långrunda man bör ta en vecka innan Vättern.
Lugnt och länge var ledorden. Gärna +200 km.
Etapp 1: Nykarleby - Jakobstad. Såg en överkörd uggla samt en duvhök med kråkor i hasorna. Mötte ett gäng cyklister utanför Jakobstad. 
Etapp 2: Jakobstad - Öja. Mötte ett gäng cyklister i Öja.
Etapp 3: Öja - Kronoby. Tre regndroppar.
Etapp 4: Kronoby - Maggies. Hänga över styret och hålla jämnt tempo. Några delade blickar och flin bland gästerna inne vid Maggies när vi klev in med steppskorna klicketiklackande mot golvet. Det blev  kaffe, bröd och en slags mörkbrun, kolsyrad dryck ur flaska med röd etikett.
Etapp 5: Maggies - Evijärvi. Ah, de många underbara backarna mellan Terjärv och Evijärvi. Den sträckan borde man ha närmare till.
Etapp 6. Evijärvi - Kortesjärvi. Molnen ramlade plötsligt ner och innan jag han säga "nu blir det regn" hade jag två kalla fotbad inne i Bont's kolfiberbaljor utan avloppshål. I Kortesjärvi tog vi beslutet att köra hem via Voltti istället för den lite längre vägen via Purmo. Ett bra beslut trots att rundan blev kortare än de eftersträvade 200. Jag skulle komma att höra hånfulla kommentarer angående det när jag kom hem. Typ ord som mes, pjasalapp och vad annat som nu levererades. Men det var jag ännu lyckligt ovetande om när vi svängde av mot Voltti.
Etapp 7: Kortesjärvi - Voltti. Regn. En sträcka värd att glömma.
Etapp 8: Voltti - Jeppo. Regn. Fingrarna började stumna. Någonstans cyklade vi i gulbrunt vatten. En sträcka ännu mer värd att glömma. Såg tåget.
Etapp 9: Jeppo - Nykarleby. Regn. Var det möjligen här vi cyklade i det gulbruna? Minns inte. Allt var lika bedrövligt som Kevin Kostners Waterworld och den mentala dimman var monumental. Kontakten med fingrarna fungerade lika bra som bildöverföringen från någon stormig bergsetapp på Girot.


Några saker som var ytterst svåra efter hemkomsten:
- Få av mig cykelskorna. I vätan sög de fast foten något helt fantastiskt. Fingrarna lydde inte heller.
- Få av mig strumporna. 
- Få av mig tröjan. 
- Få av mig benvärmarna. 
Några saker som var lätta:
- Få av mig byxorna. När hängslena väl var av axlarna ramlade de i princip ner, tunga av vatten.
- Duscha länge. Riktigt länge.


Men i övrigt kändes det faktiskt riktigt bra. Jag var inte genom-mör, hade inte bränt all energi, kunde gå och kände mig rent allmänt i prima skick. Dessutom hade jag inte laddat så hårt inför rundan så med normal Vättern-uppladdning (mat & dryck) borde det gå prima. Visserligen körde vi lugnt och under VR kommer nog energin att förbrännas snabbare men ändå känns den biten ganska trygg.


Kan konstatera:
- Att jag sitter bra på cykeln. Får kraften dit den ska och inga andra problem än ömmande nacke. På VR blir det ändå mer rulle än under gårdagen så då får jag sitta lite högre också. Låg mest över styret och nere i bocken igår. Då blir nacken mer ansträngd.
- Att jag ska byta flaskhållare. De små nätta och lätta jag har nu håller inte.
- Att formen inte är så eländig som jag kan tycka efter en Grisselören-torsdag. Det är diesel som gäller i år. Orkade mata på hela vägen utan problem och det fanns mer att ta av.


Garmin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar