torsdag 30 juni 2016

Båt

Nu är det dags för en gnutta förnyelse av det här www-hörnet. Från och med nu blir ämnesfloran antagligen något mer varierad. Från att ha varit en cykelcentrerad blogg - och under senaste året knappt ens det - så ska jag nu även flika in med lite annat. Båt kan t.ex. vara ett sådant ämne. Jag breddar helt enkelt fortskaffningsmedelsmångfalden.

6.11.2015 såg det ut på följande sätt i korsningen Kyrkogatan/Borgaregatan.

Detta flytetyg anlände den aftonen från Ylöjärvi, där det huserat och flutit omkring på Näsijärvi i 14 år.

Innan dess hade båten kretsat omkring utanför Brahestad och innan dess var den lots och fyrverkets förbindelsebåt vid Tankar (Karleby).

Båten är byggd på Åbo Båtvarf 1962. Modellen heter Delfin och de gjordes främst för lotsverket, tullen och polisen. Modellen är 10,25 m (typ 34 fot) lång och 2,35 m bred. Djupgåendet är någonstans i trakterna mot 80 cm. Motorn är från samma år och den lystrar till namnet Parsons Pike Marin. Det innebär att det är en marinerad Fordson Super Major (4 cyl, drygt 50 hk)

I ungefär 25 år har jag formligen suktat efter att åter börja vara ute på böljorna de blå. Efter de fem senaste, brutalt båtsjuka åren, hittade jag till slut denna farkost och slog till efter ett par veckors hårt ältande.

Denna Delfin är exakt, precis, mitt i prick, helt och hållet en sådan båt som jag ska, bör, vill ha. Orsakerna är följande:
1. Jag vill ha en deplacementbåt. Smäckra snipor är mina favoriter.
2. Den är rustik. Tröskeln att gripa tag i något (plasta, såga, foga, justera) blir låg.
3. Ingen lyx. Den har motor och lite elektricitet. That's it? Ratten ska jag återkomma till.
4. Den är lite speciell. Kan ju inte rå för att jag är svag för sådant.
5. Den torde vara bra i sjön. Det är bara det jag vill ha av en båt.

I skrivande stund är den fortfarande på land. Men sjösättningen närmar sig. Vårens grejande med båten ska jag väl försöka prångla ut här på dessa sidor lite vartefter.


2 kommentarer:

 1. Fränt...jag håller just på att bli ägare till en sådan.
  Men vet inte ett någe om den annat än det du skrivit ovan, i min blivande sitter det en zephyr 6a
  //conny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Någon som varit till salu nu nyligen alltså? Har kollat lite ibland och det brukar vara några enstaka med jämna mellanrum. Årsmodell? Färg?

   Radera